Kuchnia, jako miejsce w którym robimy i jemy posiłki powinna być wykończona z użyciem materiałów ułatwiających utrzymanie jej w czystości. Zazwyczaj stosuje się w tym celu płytki ceramiczne, zarówno do wyłożenia ścian, jak i podłogi i wielokrotnie udowodniły one swoją przydatność. Na rynku jest ich dostępne wiele rodzajów, spomiędzy których ciężko zdarza się, że wybrać te spełniające wszystkie stawiane przed nimi wymagania.
Zanim zdecydujemy się na zakup, polecam zapoznać się z ich podstawowymi parametrami, które świadczą o wysokiej jakości produktu. Płytki ceramiczne muszą przede wszystkim mieć odpowiednią klasę nasiąkliwości wodnej, czyli odporności na wilgoć, a najbardziej, aby nie przekraczała ona 3 procent. Prócz tego płytki położone w kuchni muszą charakteryzować się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a wyjątkowo na uderzenia i ścieranie ponieważ wymiana uszkodzonych w wyniku upadku garnka czy innego naczynia może być kosztowna i kłopotliwa. Odporność na ścieranie spowoduje, ze dosłownie po kilku latach mycia będą nadal wyglądały jak nowe.
Układając wybrane płytki ceramiczne na podłodze nie wolno zapominać, że muszą być antypoślizgowe, z odpowiednim wzorem na ich powierzchni, mogą też być pokryte specjalnym impregnatem, co zapobiegnie wypadkom w przypadku ich zalania. Drugorzędną sprawą jest ich wielkość, choćby w tym przypadku warto trzymać się sprawdzonej zasady, że małe płytki do małej kuchni, a jeżeli ma większą powierzchnię to ich rozmiar też powinien być do tego dopasowany.
Sprawdź tutaj: polcolorit versal.