Żeby te zwierzęta nie rozprzestrzeniły się i nie stanowiły żadnego zagrożenia dla żywności, sprawowana jest nad zakładem dokładna kontrola. Biolog terenowy głównie testuje, jakie jest otoczenie firmy i jakie są zagrożenia. Jeśli wykryje jakieś, to opracowuje zamiar przeciwdziałania tym zagrożeniom i informuje właściciela zakładu gastronomicznego lub przetwórczego, co trzeba zrobić, by ochronić się przed zagrożeniem. Wykonywany jest audyt DDD, czyli specjalny audyt, który ma za zadanie sprawdzić, jak wygląda otoczenie firmy, jakie są zagrożenia i jakie są sposobności. Na podstawie danych z takiego audytu wdrażany jest świetny zamiar działania. O ile firma się do niego stosuje, to nie musi się niczego obawiać. Gorzej, jeżeli się nie stosuje, bo wówczas cały audyt po prostu idzie na marne, dlatego że i tak nie są stosowane procedury, które mogłyby ze znakomitym skutkiem zapobiegać występowaniu gryzoni i szkodników. Na biologu terenowym spoczywa ogromna odpowiedzialność, niemniej jednak zakład zajmujący się produkcją i przetwórstwem żywności musi również podejmować odpowiednie działania, które zmierzają do zapobiegania problemowi.
Sprawdź również informacje na stronie: https://www.biologterenowy.com.pl