
W obu wypadkach na wyposażenie składać będą się otwarte regały na towary suche typu mąki, cukier oraz napoje - tu regały muszą być w dodatku wzmocnione. Oprócz tego potrzebne będą także chłodziarki i zamrażarki. W sklepie lady chłodnicze, szczególnie, gdy sklep jest samoobsługowy, mają przeszklone drzwi i są bardzo dobrze oświetlone. Musimy wyposażyć pomieszczenie magazynowe w konieczne, najczęściej wysokie aż do sufitu, półki i regały (zwykle metalowe), regały chłodnicze a także szafy, w których przechowy wana jest żywność w bardzo niskiej temperaturze, czyli głęboko mrożona. Nie może również w nim zabraknąć tradycyjnych w funkcji, niemniej jednak bardzo dużych lodówek a także zamrażarek na drobną żywność, np. lody. Dla produktów które wymagają niskiej temperatury niezbędne jest zachowanie jej też w czasie transportu do magazynu a potem z magazynu do sklepu. W kategorii magazynowym nie powinno zabraknąć także palet i regałów, na których mogą być przechowywane. Istnieje szereg przepisów, które mówią o tym, jakie regały przeznaczone są do przechowywania żywności i jakie zasady czystości i higieny muszą być zachowanie na terenie takiego magazynu. Przepisy te są bardzo restrykcyjne, ale dzięki nim żywność zachowuje świeżość i nie niszczy się.
Polecana strona: regały chłodnicze.